София е на 30-о място сред 150 града в индекса Global

...
 София е на 30-о място сред 150 града в индекса Global
Коментари Харесай

София се изкачва в световен индекс на цените на жилищата, но ръстът им се забавя

 София  е на 30-о място измежду 150 града в показателя Global Residential Index на Knight Frank за цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2018 г.
През последните три месеца на предходната година цените в българската столица са нарастнали със 7% на годишна основа, демонстрират данните на консултантската компания. Същото покачване е регистрирано и в Единбург и Франкфурт, а директно преди София е Берлин с растеж на цените на жилищата от 7,4%.Българската столица се изкачва с две позиции в показателя на Knight Frank  по отношение на третото тримесечие на предходната година , макар че тогава е регистриран по-висок растеж на цените на жилищата от 8,3% на годишна основа.

 

В показателя на консултантската компания по страни България беше сложена на 20-о място  с покачване от 6,3% на годишна основа през четвъртото тримесечие.

Будапеща  е градът с най-силен растеж на цените на жилищата в света в края на предходната година с покачване от съвсем 23% на годишна основа. Унгарската столица е в топ 10 на показателя през последните пет поредни тримесечия. В топ три попадат още китайският град  Сиан  с растеж на цените от 22,4% и  Ротердам  с покачване от 15,7%.

Като цяло обаче забавянето в световен проект продължава. В към 79% от градовете цените са се повишили през 2018 година, което е спад по отношение на 87% през 2017 година Индексът е отбелязал общ растеж от 4,3% през последното тримесечие на предходната година по отношение на 4,5% в предходното тримесечие.

В топ 10 през последните три месеца на предходната година попадат единствено азиатски и европейски градове. След Ротердам се подреждат Порто (15,6%), Ахмедабад (15,4%), Циндао (13,2%), Амстердам (13,1%), Загреб (11,8%), Утрехт (11,6%) и Чунцин (11,6%).

В Азия  Хонконг  губи 36 позиции за три месеца и заема 43-о място в класацията, която в миналото оглавяваше. Несигурността към жилищните начинания на държавното управление, спадът с 14% на фондовия пазар през 2018 година и повишението на главната рента през септември 2018 година задушават търсенето, отбелязва Knight Frank.

Ключовите градове в  Латинска Америка  се изкачват в подреждането, като Богота, Сантяго, Мексико Сити и Лима означават растеж от над 6% в контрастност с година по-рано, когато три от четирите града записаха годишно повишаване под 3%.

Големи градове в света като Лондон, Дубай, Сидни, Москва, Оукланд и Женева означиха спад на цените на елементарните жилища през 2018 година, само че за сметка на това първокласният сегмент се показва добре.

Най-слабият  жилищен пазар през последното тримесечие на 2018 година е бил  Торино  със спад на цените на жилищата от 13,2%. Следват Сидни и Стокхолм с намаляване от надлежно 7,8% и 7,1%.

Knight Frank предвижда, че показателят ще запише още по-слабо показване през 2019 година на фона на геополитическите проблеми в света и наближаването на края на ерата на евтиното финансиране. Но решението на Федералния запас в Съединени американски щати да направи пауза в повишението на лихвите през 2019 година може да смекчи удара за редица нововъзникващи пазари.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР